Az elektroszmog kifejezés összefoglalja a ránk ható elektromágneses sugárzásokat, amelyek mindenütt körülvesznek bennünket. A mobiltelefonok, a számítástechnikai eszközök, az elektromos készülékek és a villamos vezetékek észrevétlenül „támadnak”. Ma már tény, hogy az elektromágneses sugárzásnak egészségkárosító hatásai vannak.

Erről már az Európai Parlament is nyilvánosságra hozott egy vizsgálati eredményt, amelyben alátámasztja az elektroszmog szervezetre káros hatásait. A parlament tudományos főigazgatósága többek között arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi biztonsági előírások nem jelentenek elegendő védelmet a pulzáló áram ellen.

Komoly betegségeket idézhet elő

Az elektroszmog összetevői a földsugárzás, az adótornyok, a háztartási eszközök és a falban lévő vezetékek, a magasfeszültségű vezetékek, a telefon és a számítógép, a gazdag elektronikával felszerelt autók utasterében felgyülemlő sugárzás, illetve a Föld radonsugárzása, melyek a szervezetünkben összeadódnak. Ezek a sugárzások súlyos betegséget okozhatnak, egyebek közt daganatos megbetegedéseket, mindkét nemnél meddőséget, neurohormonális fejlődési zavart, látás- és alvászavart, valamint fejfájást és depressziót.

Körülvesz bennünket az elektromos sugárzás

Ma már számos olyan módszer létezik, amellyel jelentősen csökkenteni lehet a zárt terekben lévő elektromos kibocsátást – mondta Juhász János elektromérnök, kutató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Az egyik alapvető technika, hogy az építési munkálatok során a közfalakat egy speciális grafitalapú festékkel borítják be, amely leárnyékolja a falban lévő vezetékek, konnektorok és egyéb villamossági berendezések sugárzásait, így azok nem kerülnek be a térbe.

Mint mondta, ez a módszer bár csökkenti, de nem teljesen zárja ki az elektromos sugárzást az életünkből. A civilizáció fejlődésével ugyanis, főleg a rádiófrekvenciás terheléssel – mobiltelefonok, wifi, digitális televíziók és egyéb okoseszközök megjelenése – jelentősen megnövekedett az a fajta terhelés, amely bejut az emberek életterébe – hangsúlyozta.

Juhász János arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a terhelés sokszor több százszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott értéknek. A normál érték ugyanis 10–20 mikrowatt négyzetméterenként, ám számos lakásban előfordul a 2000–3000 mikrowatt is.

Veszélyes lehet az elektroszmog – védekezhetünk ellene?
 

 

Mit tehetünk?

A szakértők azt tanácsolják, hogy megfelelően és ritkábban kell használni az elektromos készülékeket. Lakókörnyezetünkben például ügyeljünk arra, hogy a hálószobában az ágyunk közelében ne legyenek elektromos készülékek, ne töltsünk telefont és egyéb eszközt, miközben alszunk. Fontos a megfelelő matrac kiválasztása is, ugyanis a rugós matracok fémspiráljai megkötik az elektromágneses terheléseket.

A mikrohullámú sütők alkalmazása is meggondolandó. A nagymértékű mikrohullámú sugárzás ugyanis különféle egészségügyi problémákat okozhat. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy használat előtt mindig ellenőrizzük le a készülék ajtaját, mert ha nem zár megfelelően, a sugárzás kikerülhet a sütőtérből. Továbbá alkalmazás közben ne álljunk a mikrohullámú sütő közvetlen közelében.

Mérőprogram az egészséges lakókörnyezetért

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nemrég elindította a Mérőprogram az egészséges lakókörnyezetért elnevezésű projektjét, amelyben hiteles és ingyenes mérési adatokat szolgáltatnak a lakótelepi házakat érő elektroszmog-szennyezettség mértékéről.

A lakóközösségek többféle módon is igényelhetik ezt a szolgáltatást – tájékoztatott Jánosik András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rádiómonitoring osztályának vezetője. Közölte, az igénybejelentés után a szakemberek egy elektroszmog mérésére alkalmas eszközt telepítenek a házba.

A műszer teljesen önállóan működik, áramellátását nem igényel, és egy megfigyelő központtal áll kapcsolatban, ahová továbbítja a mérési adatokat. A berendezés a ház egy lakásában, egy erkélyen vagy akár tetőn is elhelyezhető. Az NMHH körülbelül egy hétig végzi folyamatos megfigyelését a kihelyezett mérőműszer segítségével, amelynek telepítése és eltávolítása mintegy félórát vesz igénybe – magyarázta Jánosik András.