Hozzátette: a folyó fizetési mérleg többletet mutat, a  külkereskedelmi mérleg szintén. 
    
Jól látható, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi állapotban van, és az export továbbra is erősen teljesít – mutatott rá a miniszter.
    
Varga Mihály kiemelte: az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz. 
    
Ennek egy része már az Ipar 4.0-hoz, a robotizációhoz, a digitalizációhoz kötődik. A másik részét olyan vállalkozásoknak biztosítják, amelyek kiszorultak az európai uniós támogatásokból a méretük vagy a foglalkoztatói létszámuk miatt. Ezek a nagyvállalati, beruházási-támogatási programban a fejlesztéseikhez, a beruházásaikhoz segítséget kapnak a magyar államtól – mondta a pénzügyminiszter.
    
Kiemelte: az állam 42 500 forint életkezdési támogatást nyújt minden születendő gyermeknek, amit egy letéti számlám helyeznek el a Magyar Államkincstárban. 
    
A babakötvénybe tett megtakarításokhoz nagyon kedvező kamatozás társul, több mint öt százalék jelenleg a kamat. Ez ma Magyarországon az állampapírok és a különböző kincstárjegyek közül a legvonzóbb és legmagasabb megtakarítási hozammal rendelkező forma – emelte ki.    
    
A pénzügyminiszter szerint a kormány legfontosabb programja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). 
    
A csok 2016-os bevezetése óta az épített lakások száma megduplázódott, a kiadott építési engedélyek száma pedig megháromszorozódott – mondta Varga Mihály. Jelezte: a csok megpróbálja kezelni az ország területi különbözőségeit, ezzel azoknak az 5000 fő alatti településen élőknek is igyekeznek segíteni, akik a vidék népességmegtartó erejét jelentik.
    
Varga Mihály hozzátette: most készítik elő a vidéken élők otthonteremtési támogatásának eszközeit, például a falusi csokot.