Karas Monika, az NMHH elnöke a megnyitón videoüzenetben azt mondta, a mai kor olvasni tudása a médiaértés. A szülők és a pedagógusok felelőssége, hogy a fiatalok kritikus életszakaszában tudatossá tegyék a médiahasználatot.
 
A szervezet vezetője kiemelte, a médiaértés különösen fontos lett a járvány idején, amikor sokan kényszerűen is több időt töltenek képernyő előtt, mint korábban, és ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt.
 
Farkas Ciprián, a város polgármestere szintén videóüzenetben kiemelte, a 21. században rendkívül fontos odafigyelni a gyermekeinkre, és megtanítani számukra a digitális világban és a médiában rejlő lehetőségeket és veszélyeket.
 
Katona Gergely, az NMHH digitálisműveltség-fejlesztési osztályának vezetője elmondta, az intézményben médiaértés-oktatók modern stúdiókban tartanak foglalkozásokat, amelyeken a gyerekek filmet, magazincímlapot, rádióműsort, reklámot vagy hírösszeállítást készíthetnek.
 
Az internetbiztonságnak szentelt foglalkozásokon a csoportok sérelmes online helyzetekkel, adatvédelemmel vagy megtévesztő tartalmakkal szembesülhetnek. Sopronban debütál az influenszerek dilemmáival foglalkozó interaktív foglalkozás, és a képfoglalkozáshoz elsőként itt tartozik fotósarok, ahol a gyerekek akár egymásról is készíthetnek címlapfotókat.
 
Az átadás után közzétett sajtóanyag szerint az új létesítmény 840 négyzetméteres területével a legnagyobb Bűvösvölgy, tágasabb a már működő budapesti és debreceni házaknál. A központot az NMHH saját épületében alakította ki a Kossuth Lajos utcában található irodája mellett, három szinten, hat stúdióval.
 
Naponta ötven, évente kilencezer gyerek érkezhet a központba. Az 1,6 milliárd forintos beruházás teljes költségét a médiatörvényben előírt módon a média- és hírközlési szolgáltatók által befizetett bírságokból fedezi a hatóság, ahogy a teljes, 2014 óta működő Bűvösvölgy-hálózat üzemeltetési költségeit is.
 
A foglalkozásokra iskolai szervezésben, csoportosan lehet jelentkezni a meghirdetett regisztrációs időszakokban. A központ célcsoportja a 9-16 éves korosztály, vagyis a 3-10. évfolyamok diákjai.
 
A soproni Bűvösvölgy Győr-Moson-Sopron és Vas megye teljes területéről, valamint Zala és Veszprém megye egyes, a budapesti központhoz képest könnyebben megközelíthető részeiből várja az osztályokat és kísérőtanáraikat. A látogatás minden csoportnak ingyenes, a Sopronon kívülről érkezők buszos szervezését, költségeit átvállalja az NMHH.
 
Az NMHH Bűvösvölgy-hálózatának honlapján a médiaszertár menüpontban tanórán és otthon is felhasználható médiaértési segédanyagokat kínál pedagógusoknak, emellett influenszerekkel százezres nézettségű edukációs videós kampányt indított az álhírek felismerésére és a fiatal véleményvezérek tartalmainak értőbb befogadására.